Η κυρία Σοφία Γιαλουράκη

Η κυρία Σοφία Γιαλουράκη γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ακολούθησε τον κλάδο της αρχαιολογίας στο πανεπιστήµιο της Αθήνας και συνέχισε τις σπουδές της στα Παιδαγωγικά.

Στην συνέχεια σπούδασε ψυχολογία και θεατρικό παιχνίδι στην Γενεύη, και εργάστηκε ως εκπαιδευτικός. Από το 1986 και για 25 συνεχή χρόνια είχε αναλάβει την διεξαγωγή του εκπαιδευτικού προγράµµατος, στο Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης Αθηνών, με τίτλο : «Η Τέχνη στην εκπαίδευση», το οποίο απευθυνόταν σε παιδιά.

Η κα. Γιαλουράκη στο “ναννώ”, “Παρέα µε τα κυκλαδικά ειδώλεια “

gialouraki-1

Δημιούργησε δικό της νηπιαγωγείο στην Αθήνα, είχε στην ΕΤ1 (ραδιόφωνο) το πρόγραµµα «Παίζουμε θέατρο;» (1983-1986), ενώ το πρόγραµµα που εισήγαγε στα σχολεία επαινέθηκε από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και έλαβα τον έπαινο στο Άµστερνταµ της Ολλανδίας σε εκδήλωση το 1988.

Διδάσκει Μουσειακή Αγωγή σε ιδιωτικές ανώτερες σχολές, ενώ παράλληλα είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων και µέλος του ICOM. Το 2009 έλαβε το βραβείο “Πηνελόπη Δέλτα”, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, και το 2012 τιµήθηκε µε το βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας του Ιδρύµατος Κώστα και Ελένης Ουράνη, της Ακαδηµίας Αθηνών, για την συνεισφορά της.

Ορισµένα από τα έργα της είναι τα ακόλουθα:

– Η Αφροδίτη της Μήλου κλαίει
– Μινωική Κρήτη
– Τα πορτραίτα του Φαγιούµ και η µυστηριώδης Μις Τζούλια
– Χρυσές Μυκήνες Παίζουµε κουκλοθέατρο Ταξιδεύοντας µε τον Ιάσονα Θησέας
– Τα κυκλαδικά ειδώλεια ζωντανεύουν
– Οι φίλες µου οι Κόρες της Ακρόπολης
– Έθιµα παιχνιδίσµατα στου χρόνου τα γυρίσµατα
– Το κουτί της Τέχνης
– Με δύο πατρίδες
– Συµµετοχή σε συλλογικά έργα: (2007) Θέατρο και διαπολιτισμική αγωγή, (2007) Ο Γκρέκο µε τα µάτια των παιδιών

Μέχρι και σήµερα: οι µαθησιακές διαδικασίες που έχει διαµορφώσει συµβάλλουν στην ίστατη εξέλιξη των παιδιών και στην επαφή τους µε την ιστορία η οποία βοηθά στην πρόοδο τους καθ´ όλη την διάρκεια των
gialouraki-2σχολικών ετών. ´Εχει κάνει σε µ ινάρια “ Η Τέχνη στην παιδεία” σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και στην Κύπρο και την
µέθοδό της έχουν υιοθετήσει πολλά σχολεία, ως “Μέθοδος Γιαλουράκη”.
Παράλληλα κείµενα από τα βιβλία της, υπάρχουν σε σχολικά βιβλία , ενώ τα Άρθρα της υπάρχουν σε πολλά περιοδικά και εγκυκλοπαίδειες.

 

Τα παιδιά του ” ναννώ
” επισκέφθηκαν το µουσείο κυκλαδικής τέχνης